Over dromen

april, 2020

BACK     <

Ik heb het ontzettend naar mijn zin in Ede. En toch wil ik nog altijd graag zelf een huisje bouwen en een stukje land kopen. Vaak vragen mensen dan waarom ik dat zou willen, en dus dacht ik, laat ik mijn droom eens beschrijven en uitleggen!

EEN andere manier van leven.

 

Ik denk dat het voor mij begon toen ik als kind 'kinderen van moeder aarde' las van thea beckman. Een leven waar mensen minder werken, meer creëren en samen werken met de natuur. Ik denk dat toen het dromen al begon. Ik heb mij altijd al afgevraagd of het niet anders kon. Toen ik in een busje reisde kwam ik er achter dat ik met weinig gelukkig kan zijn. Als ik maar natuur om mij heen heb. Eerst dacht ik dat het ging om zo min mogelijk geld uit te geven. Dat het rijkdom was om misschien zelfs zonder te leven. Ik kwam mensen tegen op mijn reis die hele lijstjes bij hielden met hun kosten om zo min mogelijk uit te geven. Maar eerlijk gezegd, was ik er toen helemaal niet mee bezig. Ik had het en gaf het met plezier uit. Ik denk dat we vooral moeten kijken waneer het waardevol is. Ik vind het wel belangrijk om schuldenvrij te blijven. Ook dacht ik dat het vrijheid was om zo min mogelijk te hebben, zodat je kan gaan staan en gaan waar je wilt. En waarschijnlijk is dat ook een fijne manier, een manier om een avontuurlijk leven te leiden. En toch denk ik niet dat dit voor de grote groep is weggelegd. Dus hoe kan je dan toch een andere manier van leven bewerkstelligen?

 

Voor mij is dat met minder spullen, meer tijd voor elkaar en onze omgeving. Ik heb liever een klein huis met veel grond, dan een groot huis met een klein tuintje. Ik maak liever mijn eigen huis, op een duurzame manier, zodat ik voel hoeveel werk er in zit. Zodat ik kan kijken hoe het anders kan. En hoe gaaf is het om bijvoorbeeld landbouwgrond weer nieuw leven in te blazen. Zodat ik een voedsel bos kan maken, een tuin met planten en bloemen kan creëren en natuurlijk ruimte heb voor een moestuin. En ja, kippen en wat schapen lijkt mij ook geweldig. En nee, dat wil ik niet alleen doen, maar in een groep. Samen heb je energie om dingen voor elkaar te krijgen.  En ik merk hoe leuk ik het vind om contact met mijn buren te hebben. Even is lenen is zo gedaan. Maar ook even een praatje maken, of elkaar inspireren. Als je op vakantie bent kan iemand op de kat passen of voor de plantjes zorgen. En samen word het ook een stuk betaalbaarder om dat stukje land te kopen. Een gezamenlijke werkplaats vind ik ook belangrijk, zodat we samen kunnen creëren. Het mag dus een klein eco-dorpje worden!

 

regelgeving.

In Nederland is het best moeilijk om dit voor elkaar te krijgen. Binnen de wettelijke kaders is het eigenlijk bijna niet te doen. Er zijn natuurlijk nog een aantal vrijplaatsen in Nederland en ook kan je langs boeren gaan om te vragen of je daar met je of-grid huisje mag gaan staan. Maar houd er rekening meer dat je in Nederland verplicht ben je in te schrijven  (BRP). In een groep zoiets opzetten word nog een stuk lastiger. Allereerst de de bouwregels. In Nederland hebben we veel regels opgesteld om te waarborgen dat we allemaal in een velig huis wonen. Je kunt ze hier lezen. Ook ben je verplicht om je aan te sluiten op de openbare riolering. Deze regels kan je alleen veranderen als je met de gemeente rond de tafel gaan zitten.  Naast de bouwvoorschiften zijn er ook nog andere regels. Zo zijn er bestemmingsplannen,  Natuurschoonwet en het Bouwbesluit en nog een aantal belangrijke om mee te nemen. Grond heeft vooral veel waarde er gebouwd mag worden.  Een stuk bos of landbouw grond is veel minder waard. Om het voor een gemeente interessant te maken zul je dus met hun mee moeten denken en de waarde er van moeten kunnen vertellen. Zo zijn bossen erg belangrijk, ze dragen bij aan klimaat, recreatie, biodiversiteit en de economie. Om de CO2 doelen te halen willen we meer houten in eigen land produceren.  Je maakt het dus interresant door je tiny dorpje te verbinden met duurzaamheid en een voedselbos.  Permacultuur  of biologisch (-dynamische) landbouw kan hier veel aan bijdragen.  De huidige bouw zorgt voor veel afval en stikstof en daarom kan dit ook een oplossing zijn.

 

Bij huren is vaak het nadeel dat deze projecten allemaal tijdelijk zijn, vaak maar 2 jaar. Maar als je echt iets wil creëren, dan heb je daar denk minimaal 5 voor nodig. Je wilt dat het iets blijvends is voor volgende generaties. En dan is het natuurlijk zonde als je daar weer weg moet. Ik zou daarom zo project het liefst aan willen gaan voor minimaal 10 jaar, en nog liever voor vast. Kopen van een stukje land zou dus een oplossing kunnen zijn, maar dan moet dus nog steeds onderhandelen met de gemeente als je daar zoiets wilt opzetten.. Het blijft leuk om weg te dromen en waarschijnlijk is het een project voor het leven. Maar het lijkt mij mooi om zoiets achter te laten.

 

 

 

 

Hoe ziet zo duurzaam huisje er dan uit?

 

Zonnepanelen en een accu.

Maar ongeveer 6 procent is duurzame stroom in Nederland. Het kan dus veel schelen als jij zorgt voor je eigen stroomvoorzieningen. Je kunt je ook afvragen hoe duurzaam zonnepanelen zijn. Natuurlijk zijn voor het maken van zonnepanelen ook grondstoffen nodig, die vaak uit verre landen vervoerd worden. Er is dan ook een zoektocht gaande naar organische zonnecellen. En toch, na 2 jaar heb je je energie-terugverdiend. Tegenwordig kunnen ze wel 25-40 jaar mee gaan en we kunnen veel reyclen. Je hoeft niet meer afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen. Met zonnepanelen heb je stroom als de zon schijnt. Met daarbij een accu van bijvoorbeeld tesla, heb je het hele jaar genoeg stroom!

 

Compost toilet en Helofytenfilter

Allereerst een compost toilet. Ik heb ze al menige keren meegemaakt, zowel in ecodorpen als campings en festivals. En ik prefereer het boven de chemische toiletten die daar vaak gebruik worden. Ze stinken niet en er zit veel waarde in onze poep. En je bespaard er ontzettend veel water mee.

 

Wat doe je daar vervolgens mee? De poep gaat op de composthoop (let wel op dat je dan geen medicijnen mag slikken). Daarvan kun je dan weer de planten mee bemensten. De plas kun je scheiden en filteren. Met een Helofytenfilter kun je op een natuurlijke manier water zuiveren. Dit gebeurd door middel van planten, die er voor zorgen dat er  allerlei bacteriën het water kunnen zuiveren. Je afwaswater en douche water kun je gewoon aan de plantje geven als je biologische zeep gebruikt.

 

Regenton of watertank

Water lijkt mij het lastige. Ik vind water uit een kraan echt super fijn, en dat is dus een luxe die ik graag zou willen hebben. Je kunt water uit een rivier of bron filteren. Maar in Nederland is ons water vervuild. Een andere makkelijk en duurzame manier is regenwater opvangen. Met een watertank kom je het verst. Je kunt deze onder de grond bouwen en vullen met water uit je regenpijp. Met een hydrofoor pomp kun je druk op het water uitoefenening zodat je kan afwassen en douchen. En met een zonnebioler kan je zorgen voor warm water.

 

VERWARMING

Een ander moeilijk punt is de verwarming. Een verwarming kost veel energie. Veel tiny houses maken gebruik van een Pelletkachel, Rocketstove  of een Houtkachel. Een pelletkachel heeft een rendementvan 90 procent. Er komtdan echter fijnstof vrij.  Ik zag hier een  overzichtelijk lijstje. Ook kun je met een biomeiler warmte uit compost halen.

 

 bouwen

Hout is een oud maar duurzaam materiaal en een goede basis voor een woning. Schapenwol is goed voor isolatie, maar ook hooi en klei zijn manieren om een huis te bouwen.  Recyclen van materialen is natuurlijk ook goed. Er worden zelfs al woningen met de 3d printer gemaakt. Natuurlijk is het heel anders als je een los staand huis ontwerpt die verplaatsbaar is, of dat je dit doet voor vast. Want er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Zo kan een kelder dienen als koelkast. En je kan dan  ook met windmolens en een warmtepomp stroom generen. Het is altijd goed om te bevragen waarmee je zonder of minder kan. Je kan veel geld besparen door het huis zelf te ontwerpen en bouwen. Maar je hoeft natuurlijk niet alles zelf te kunnen.

 

 

In harmonie met de natuur.

 

Onze landbouw in Nederland is gebaseerd om zo snel mogelijk van 1 soort gewas te genereren. We gebruiken hiervoor fosfaat als bemesting. Het lijkt er echter om dat deze voorraad aan zijn einde komt. Ook is het slecht voor ons water en onze biodiversiteit. Uiteindelijk wilt op zo stuk landbouw bijna niks meer groeien. Het is dus belangrijk dat we hier een nieuwe manier voor gaan ontwikkelen. Daarom wilt Nederland inzetten op kringlooplandbouw, waar je mest gebruikt van bijvoorbeeld koeien. Maar je kunt ook verder gaan door te kijken naar Permacultuur of biologisch (-dynamische) landbouw. Eigenlijk betekend dat je meer gaat samenwerken met de natuur. Je gaat op een natuurlijke manier de grond verbeteren en je verhoogd de biodiversiteit.  Permacultuur gaat niet alleen over natuur, maar ook over duurzaam leven. Dus ook het stukje duurzaam bouwen.

Voor inspiratie kan je de film The Biggest Little Farm kijken;)

 

 

GO TO TOP >

contact