PAST     >

TERUG VAN WEGGEWEEST

 

october 2, 2018

Wat heb ik het fijn gehad. Tijdens het reizen heb ik ervaren wat vrijheid is. Niks moet er meer en je leeft per dag. Hoewel ik niet het gevoel heb dat ik klaar ben met reizen, kijk ik er naar uit om weer naar huis te gaan en mijn familie te zien. Om weer te maken en creëren. Toch heb ik het moeilijk de eerste weken na mijn terug reis. Wat is het luid en druk hier. Alles is gericht op consumeren en ik word er moe van. Ik probeer mijn enthousiasme van Nieuw Zeeland aan te houden en probeer gesprekken aan te knopen. Steeds als ik terug dacht aan mijn tijd in Nieuw Zeeland werd ik emotioneel. Ik heb geen bijbaan en geen huis, en ineens kan ik niet meer stilstaan.

Zoektocht.

 

Ik kan moeilijk uitleggen aan mijn vrienden hoe het was om thuis te komen. Ik voelde me verwijderd van iedereen. Al die ervaringen die je hebt op opgedaan kan je moeilijk delen. In het nu leven word weer moeilijker. Al snel hoor ik weer alle problemen en struggels maar alles voelt nu relatief. Iets anders wat ik niet meer gewent ben is het aanhoren van alle meningen om mijn heen. Iedereen heeft wel ideeën over wat ik nu moet gaan doen. Zo snel mogelijk een huis en een baan luid het. En o ja, shoppen is opeens weer belangrijk. Mijn lijf is zo ontspannen, maar nu voel ik voor het eerst in een lang tijd weer stress.

Dat verdrietige gevoel blijft met een tijdje hangen. Ik besluit dat ik een plekje voor mijzelf nodig heb en ga op huizenjacht. Het liefst ergens waar ik rust kan vinden en dus natuur is. Het Nederlandse systeem is alleen best lastig. Ik heb niet genoeg inschrijfduur voor een sociale huurwoning en particulier huren kan ik niet opbrengen. Ik surf het internet af voor alternatieven. Antikraak lijkt er niet te zijn. Een busje of een tiny house is een leuke oplossing, maar waar moet ik het plaatsen? Dit vergt veel onderzoek, tijd en tussendoor heb ik graag mijn eigen plekje. Ik kijk naar studentenkamers maar zelfs daar lijk ik niet voor in aanmerking te komen.

 

Een nieuw begin.

 

Dan komt er via Slak een atelierwoning vrij in Ede. Een atelier aan huis, vol met mogelijkheden. Even twijfel ik nog, kan ik dit prachtige pand wel opbrengen? Maar misschien is het belangrijk om weer in het diepe te gaan en de sprong te wagen. Het pand was leeg opgeleverd en dus heb ik daarna veel kunnen klussen.

Door oude kunstwerken te recyclen, kringloopwinkels af te gaan word het huisje steeds gezelliger. Ik merk hoe fijn ik het vind om dingen te bouwen en het voelt als een goede oefening voor als ik ooit mijn eigen huisje ga bouwen. De woning is maar 36 vierkante meter groot, en dus net een tiny house! We maken meubels op maat zodat we meer ruimte over houden.

 

Als het klussen klaar is, kan ik mij langzaam gaan verdiepen in mijn nieuwe omgeving. Ik ken niemand ik Ede, maar gelukkig kan ik het snel vind met de buren. Ik ga veel wandelen in de bossen en hei, en word ontzettend blij van alle herten en zwijntjes die ik tegen kom. Langzaam ga ik ook weer meer creëren. Ik doe mee met een Artist in Residence op camping De Lievelinge.  Op de camping heb ik een aantal mooi ontmoetingen en langzaam wen ik er weer aan om terug te zijn. Langzaam komt er ook weer een acceptatie dat ik geld moet gaan verdienen. Dit zorgt er voor dat mijn gedachtes alle kanten op gaan: moet ik nu een bijbaan gaan zoeken, en weer hetzelfde eindigen voordat ik terug kwam? Maar nee, dat is niet wat ik heb gewild, en na vele mailtjes en gedachtes, komt daar ook weer die eerste zpp opdracht. En dat vind ik heerlijk, want ik geniet nog steeds van veel vrijheid.

En ik merk dat het plezier eindelijk weer terug komt. Ik heb tijd genomen om opnieuw processen te laten ontstaan en te kijken waar mijn kunstenaarschap naar toe gaat.  Ik heb energie gestoken in netwerken. Daar waar ik dat vroeger verschrikkelijk vond, kan ik dat nu leuk vinden. Ik vind het tenslotte toch leuk om nieuwe mensen te ontmoeten? Mijn wijk is ontzettend leuk, en in de buurtcommite zet ik mijn in voor meer groen. Zo ontmoet ik steeds meer mensen. Ik heb nu ook onder andere meer zzp opdrach

 

 

 

 

 workshops en cursussen

Ik merkte dat ik het sociale contact fijn vond, en dus besloot ik workshops en cursussen te gaan geven. Elke woensdag ochtend heb ik nu een leuke groep vrouwen die komen tekenen en schilderen! In de workshop Draw&Nature neem ik mensen mee naar het bos. Hier wil ik ze op een nieuwe manier leren kijken. Ook hierin komt mijn kunstenaarschap terug. Door middel van opdrachtjes wil ik niet werken naar een eindresultaat, maar aan het bewust worden van het kijkproces.  Ook geef ik een stukje geschiedenis over landschap-kunstenaars en hoe hun langzaam ontwikkeld zijn. Daarnaast word er aandacht besteed aan compositie, contrast en kleurgebruik. Basismaterialen waar we mee werken zijn waterverf, kleurpotloden en pastel. Een andere workshop die ik geef is het maken van een boekje. Tijdens de workshop ga je onder begeleiding  onderzoekend leren tekenen. Er word veel geëxperimenteerd met materialen om zo tot nieuwe illustraties te komen. Groot, klein, krijtend, geschilderd of geplakt. Tijdens de workshop is er tijd om te ontdekken, reflecteren, praten, tekenen en kijken. Naar het einde toe gaan we werken naar een boekje. De workshop is gebaseerd op het thema Zines. Zine komt van het word magazine en het zijn dus zelfgemaakte magazines die vaak op kleine schaal worden uitgegeven. Een zine kan op vele manieren worden gemaakt, met tekeningen, handgetekende teksten tot knipsels. Het kan maatschappelijk geëngageerd zijn, maar het thema mag iedereen zelf bepalen. Ook maak ik nu tekeningen voor stichting tekenen voor kinderen. Elke maand ga ik naar het Azc in arnhem, om daar bij time  4 you tekenen te maken voor vluchteling kinderen.

 

De kunstfactorij

Voor het vierde jaar op rij organiseert de Kunstfactorij in Bennekom een Kunstfestival voor Kinderen. Missie van dit kunstfestival: Kinderen op laagdrempelige wijze in contact brengen met kunst en uitdagen zelf creatief aan de slag te gaan! Tijdens het kunstfestival zijn er ruim 20 creatieve workshops, geïnspireerd op bekende kunstenaars of stijlen. De workshops zijn bedacht en worden begeleidt door lokale kunstenaars en alle workshops zijn gratis toegankelijk.

 

KUNSTENAARS STRAAT

Het atelier waarin ik nu mijn werkplaats heb, is onderdeel van een kunstenaars straat. Dit is ook iets wat ik bewust heb opgezocht. Ik miste het spontaan kunnen sparren met anderen en vind het stimulerend werken om ook andere aan de slag te zien gaan. Nu lopen we makkelijk bij elkaar naar binnen en dat is fijn. Ook heb ik bijvoorbeeld tijdens het opnieuw opzetten van mijn netwerk regelmatig de hele straat er bij betrokken. Bijvoorbeeld bij kennismakingen van de gemeente en andere organisaties in de buurt. Gezamenlijk hebben in mei een open ateliers dag gehouden. Hier heb een overzicht tentoonstelling gemaakt met wat ik het afgelopen jaar aan heb gewerkt en waar ik naar toe wilt werken.

GO TO TOP >

contact

GO TO TOP >

contact